Det grønne akademi - Testrup
Om Testrup Højskole

Det grønne akademi

Bæredygtighedsspørgsmålet berører os alle. Det er et af vores tids mest grundlæggende og afgørende problemstillinger – og ingen kommer uden om at forholde sig til det i deres hverdag. Det gør vi heller ikke på Testrup Højskole.

På Testrup Højskole arbejder vi med bæredygtighed ud fra et meget bredt og holistisk perspektiv. Vi ved, at der findes lige så mange måder at tilgå spørgsmålet på, som der findes mennesker. Når vi arbejder med bæredygtighed, så engagerer vi dig som et helt menneske. Med en fysisk krop, et tænkende hoved og et følende væsen. Vi arbejder med alle aspekter af bæredygtighed. Hvordan vi taler til hinanden. Hvordan vi forholder os kritisk. Hvordan vi finder balance i hverdagen. Hvilken rolle naturen har. Hvad der er op og ned i klimadebatten. Og hvordan vi håndterer de mange tunge tanker, som uundgåeligt følger med, når vi taler bæredygtighed.

Det kan være, at du har arbejdet aktivt med bæredygtighed i mange år, eller måske du først for nylig er begyndt at interessere dig for emnet. Uanset så håber vi at kunne hjælpe dig videre fra det sted, du står nu og henimod en dybere forståelse af dig selv, og hvordan du kommer nærmere på at leve et mere bæredygtigt liv. Ikke bare som individ, men også som en del af fællesskabet på Testrup Højskole.

Genfind din forbindelse til naturen

Der er blevet for langt mellem natur og mennesker. Alt for mange har mistet forbindelsen til og forståelsen for naturen, og lever langt fra den i deres hverdag både fysisk og mentalt. Viden om og kendskab til hvordan man færdes i og bruger naturen er blevet en mangelvare, og det har gjort det svært at vende denne udvikling. For det er ikke længere naturligt at tage på tur, for hvordan og hvorfor gør man det overhovedet?

Måske er det noget, du oplever i din hverdag? Måske savner du naturen i dit liv – og savner nogen at dele den med? Det gjorde vi, og derfor har vi nu tre forskellige valgfag på skolen, som alle sætter naturen og naturforbindelsen i centrum.

Naturforbindelsen er vigtig. Ikke blot for dig selv og dit daglige velbefindende, men også for naturen selv. For når du knytter dig til den, får du lyst til at passe på den. Vi passer på de ting, vi er følelsesmæssigt forbundne til. Derfor er den stigende afstand mellem mennesker og natur et grundlæggende problem, vi ikke kommer udenom, når vi snakker bæredygtighed. Derfor synes vi, at det i sig selv er meningsfuldt og vigtigt at bruge tid i naturen.   

Bæredygtighed på Testrup Højskole

Bæredygtighedsdagene

På Testrup Højskole afholder vi hvert semester en række temadage, hvor vi arbejder koncentreret med bæredygtighedsspørgsmålet. Her inviterer vi en gruppe unge, aktive, grønne aktører ind på skolen og lader dem overtage undervisningen for en stund. Målet med dagene er, at du som individ kommer nærmere på kernen i din personlige tilgang til bæredygtighedsspørgsmålet, og at årgangen som fællesskab finder en fælles platform at stå på og handle ud fra.

Gå, Naturdannelse og Genopdagelsen

På Testrup Højskole tilbyder vi tre valgfag, som sætter naturen i centrum: naturdannelse og genopdagelsen. Det gør vi ved at sætte fokus på det nærværende og simple møde med naturen og ved at skabe naturoplevelser, som foregår på naturens præmisser. Her er der plads til stilhed og refleksion, til begejstring og spontanitet, til at råbe højt og til blot at være tilstede i nuet.

Upcycling

Foruden vores naturfag har vi også værkstedaftener med upcycling. Upcycling handler om at tilføje ny værdi til ting, som vi ellers opfatter som outdatede, aflagte eller som affald. Vi omfortolker materialers udtryk og funktion og tænker genbrug på en ny måde, der gavner både klimaet, forbrugeradfærden og pengepungen. Produktionen af nyt tøj stiger, og tekstilindustrien udleder mere CO2 end fly- og shippingbranchen. Modebranchen er derfor en af de helt store syndere i forhold til klimabelastning. Som et civilt modsvar syr vi gammelt tøj om og forlænger levetiden på det. Det praktiske arbejde suppleres af en løbende dialog om, hvordan forholdet mellem menneske og natur kan gentænkes i bestræbelsen på at transformere vores intensive ressourceudnyttelse og altomfattende forbrugeradfærd til mere bæredygtige og ansvarsfulde (for)brugerfællesskaber.

MAD OG KLIMA

Vi prøver at være så klimaneutrale som muligt. Vi har fokus på madspild og optimerer løbende vores køkken, så vi kan servere sund og velsmagende mad med god klimasamvittighed. Økologi og bæredygtighed er knyttet tæt sammen. Vi handler med lokale gartnere og kødproducenter, og vores holdning er klar: Vi foretrækker danske, gerne økologiske, lokale råvarer, når de er i sæson, frem for økologiske alternativer fra udlandet med lang og klimabelastende transporttid. Kort transporttid fra mark til bord.

Studietur

På Testrup Højskole har vi et princip om, at vi ikke flyver. Heller ikke på studietur. Blandt andet derfor går studieturen typisk til Berlin, som vi kommer til med bus.

Sommer på Testrup Højskole?
Vil du deltage i et af Testrup Højskoles sommerkurser?