Maden - Testrup
Om Testrup Højskole

Maden på Testrup Højskole

På Testrup Højskole er maden en vigtig del af højskolelivet. Vi har skabt en stærk madkultur, og det er vores ambition, at måltiderne skal være en oplevelse i sig selv.

I vores varierede menuplan er der plads til fortællinger, nye idéer, historiens vingesus og til tydeligt at fornemme årets gang. Vi ønsker at inspirere med nye madoplevelser. Derfor har vi en målsætning om, at eleverne på de lange hold ikke får serveret den samme ret to gange til aften i løbet af den tid, de er hos os.

 

Mad og klima

Vi prøver at være så klimaneutrale som muligt. Vi har fokus på madspild og optimerer løbende vores køkken, så vi kan servere sund og velsmagende mad med god klimasamvittighed. Økologi og bæredygtighed er knyttet tæt sammen. Vi handler med lokale gartnere og kødproducenter, og vores holdning er klar: Vi foretrækker danske, gerne økologiske, lokale råvarer, når de er i sæson, frem for økologiske alternativer fra udlandet med lang og klimabelastende transporttid. Kort transporttid fra mark til bord.

Madspild

Køkkenet monitorerer skolens madspild, og evaluerer løbende resultatet. For at mindske madspild bestræber vi os på at bruge råvarerne 100%. Blomkålsblade, gulerødder og rødbeders top, bund og skræl bliver brugt i videst mulige omfang i den daglige madlavning. Elever og medarbejdere sorterer madrester grundigt efter hvert måltid. De madrester, der forsvarligt kan genanvendes, bruges i et senere måltid. 

Økologi

Køkkenet på Testrup Højskole har bronzemærket med en økologiprocent på 30-60%, hvor vi ligger i den høje ende af dette spænd. Det er en betragtelig forbedring siden 2016, hvor den lå stramt på 30%. Køkkenet vil gerne højere op, men der er også andre hensyn at tage højde for, for vi mener ikke, at økologi er den eneste løsning til at skabe en bæredygtig måltidskultur.

Køkkenet arbejder på, at alt frugt på skolen bliver 100% økologisk. 

Kødkilder

Der er skåret markant i kødforbruget på skolen de seneste år. I dag har vi i gennemsnit 3-4 kødfrie dage om ugen, og når der er kød på menuen, serveres der omkring 100 g kød pr. person pr. dag. Sammenlignet med 2016 var der kun 1 kødfri dag om ugen, og der blev serveret 200 g kød pr. person til dagens varme måltid.

Når Testrup Højskole alligevel har kød på menuen, er det fordi, vi gerne vil være en favnende skole, der kan rumme alle typer af elever og behov. Vi vil være en højskole, som viser vejen til en mere bæredygtig tilgang til mad ved at inspirere med vores kødfrie alternativer – ikke ved at diktere bestemte valg. 

Skolens kødleverandører har høje standarder i forhold til dyrevelfærd. To af vores lokale leverandører er ikke registreret som økologiske, da dyreholdene er så små, at det er for dyrt at blive registreret økologisk. Men dyrenes forhold kan sidestilles med, og er måske endda bedre, end de forhold, man finder hos økologiske producenter. Skolens største leverandør er Bertels grise fra Hestbjerg, som er registreret økologisk producent og anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.

Lokalt og årstidsbestemt

Højskolen har ikke et dogmatisk nordisk koncept, men orienterer sig mod det nordiske og i særdeleshed det danske marked. Allerhelst finder vi vores råvarer helt lokalt. Her kan blandt andet nævnes Bertels økogrønt (6 kilometer fra skolen), Samsø frugt og grønt, Ralfs grise (500 meter fra skolen), Bitten og Jørgens køer (1 kilometer fra skolen) og Honning fra Langballe (6 kilometer fra skolen).

Vi modtager dog fortsat fødevarer fra andre lande, fordi vi gerne vil sikre en vis variation af kosten på skolen. Vi kan ikke leve udelukkende af kål og rodfrugter vinteren igennem. Vi forsøger dog at holde mængderne nede ved blandt andet at drøje de eksotiske og udenlandske råvarer med de lokale. Eksempelvis erstatter vi 50% af avocadoen i guacamole med knoldselleri. Derudover serveres der ikke tomater om vinteren eller appelsiner om sommeren, og der serveres kun asparges og jordbær i den korte sæson, hvor de er tilgængelige i Danmark.

 

MAD OG FÆLLESSKABER

Vi tror på, at fællesskaber opstår og styrkes, når man er sammen om at dele et godt måltid. Et stærkt fællesskab består i at give plads og rumme, at vi er forskellige. Vi er derfor optagede af at lave mad til alle. Både vegetarer, veganere og dem, som spiser kød. Vi tager naturligvis også hensyn til fødevareallergikere.

 

MORGEN, MIDDAG OG AFTEN

Vi sørger for god mad fra du vågner, og til du går i seng, så der er energi til både undervisningen og andre aktiviteter på højskolen.  I weekenderne kan du selv være med til at sætte dit præg på en lækker brunch – det vi kalder for Mokost (morgen-frokost i ét).

 

Se fødevarestyrelsens smiley-rapporter her.

 

Opskrifter

Hver måned sender vi et nyhedsbrev ud. I dét nyhedsbrev er der altid en hilsen fra køkkenet. Denne hilsen består typisk af en opskrift. Mange tidligere elever savner deres gamle højskolekøkken og nyder godt af opskrifterne, så de kan få en bid af Testrup Højskole derhjemme.

Denne måneds opskrift er en forsmag på vores nye kogebog, som vi arbejder på. Kogebogen kommer til at indeholde mange vegetariske retter blandt andet disse vegetariske frikadeller. Find opskriften her.

Opskrifter

Hver måned sender vi et nyhedsbrev ud. I dét nyhedsbrev er der altid en hilsen fra køkkenet. Denne hilsen består typisk af en opskrift. Mange tidligere elever savner deres gamle højskolekøkken og nyder godt af opskrifterne, så de kan få en bid af Testrup Højskole derhjemme.

Denne måneds opskrift er en forsmag på vores nye kogebog, som vi arbejder på. Kogebogen kommer til at indeholde mange vegetariske retter blandt andet disse vegetariske frikadeller. Find opskriften her.

På højskole til januar?
Til januar afholder vi de to ugekurser Tag og skriv! og Åndens liv.