I vores varierede menuplan er der plads til fortællinger, nye idéer, historiens vingesus og til tydeligt at fornemme årets gang. Vi ønsker at inspirere med nye madoplevelser. Derfor har vi en målsætning om, at eleverne på de lange hold ikke får serveret den samme ret to gange til aften i løbet af den tid, de er hos os.
Vi prøver at være så klimaneutrale som muligt. Vi har fokus på madspild og optimerer løbende vores køkken, så vi kan servere sund og velsmagende mad med god klimasamvittighed. Økologi og bæredygtighed er knyttet tæt sammen. Vi handler med lokale gartnere og kødproducenter, og vores holdning er klar: Vi foretrækker danske, gerne økologiske, lokale råvarer, når de er i sæson, frem for økologiske alternativer fra udlandet med lang og klimabelastende transporttid. Kort transporttid fra mark til bord.
Madspild
Køkkenet monitorerer skolens madspild, og evaluerer løbende resultatet. For at mindske madspild bestræber vi os på at bruge råvarerne 100%. Blomkålsblade, gulerødder og rødbeders top, bund og skræl bliver brugt i videst mulige omfang i den daglige madlavning. Elever og medarbejdere sorterer madrester grundigt efter hvert måltid. De madrester, der forsvarligt kan genanvendes, bruges i et senere måltid.
Økologi
Køkkenet på Testrup Højskole har bronzemærket med en økologiprocent på 30-60%, hvor vi ligger i den høje ende af dette spænd. Det er en betragtelig forbedring siden 2016, hvor den lå stramt på 30%. Køkkenet vil gerne højere op, men der er også andre hensyn at tage højde for, for vi mener ikke, at økologi er den eneste løsning til at skabe en bæredygtig måltidskultur.
Køkkenet arbejder på, at alt frugt på skolen bliver 100% økologisk.
Kødkilder
Der er skåret markant i kødforbruget på skolen de seneste år. I dag har vi i gennemsnit 3-4 kødfrie dage om ugen, og når der er kød på menuen, serveres der omkring 100 g kød pr. person pr. dag. Sammenlignet med 2016 var der kun 1 kødfri dag om ugen, og der blev serveret 200 g kød pr. person til dagens varme måltid.
Når Testrup Højskole alligevel har kød på menuen, er det fordi, vi gerne vil være en favnende skole, der kan rumme alle typer af elever og behov. Vi vil være en højskole, som viser vejen til en mere bæredygtig tilgang til mad ved at inspirere med vores kødfrie alternativer – ikke ved at diktere bestemte valg.
Skolens kødleverandører har høje standarder i forhold til dyrevelfærd. To af vores lokale leverandører er ikke registreret som økologiske, da dyreholdene er så små, at det er for dyrt at blive registreret økologisk. Men dyrenes forhold kan sidestilles med, og er måske endda bedre, end de forhold, man finder hos økologiske producenter. Skolens største leverandør er Bertels grise fra Hestbjerg, som er registreret økologisk producent og anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.
Lokalt og årstidsbestemt
Højskolen har ikke et dogmatisk nordisk koncept, men orienterer sig mod det nordiske og i særdeleshed det danske marked. Allerhelst finder vi vores råvarer helt lokalt. Her kan blandt andet nævnes Bertels økogrønt (6 kilometer fra skolen), Samsø frugt og grønt, Ralfs grise (500 meter fra skolen), Bitten og Jørgens køer (1 kilometer fra skolen) og Honning fra Langballe (6 kilometer fra skolen).
Vi modtager dog fortsat fødevarer fra andre lande, fordi vi gerne vil sikre en vis variation af kosten på skolen. Vi kan ikke leve udelukkende af kål og rodfrugter vinteren igennem. Vi forsøger dog at holde mængderne nede ved blandt andet at drøje de eksotiske og udenlandske råvarer med de lokale. Eksempelvis erstatter vi 50% af avocadoen i guacamole med knoldselleri. Derudover serveres der ikke tomater om vinteren eller appelsiner om sommeren, og der serveres kun asparges og jordbær i den korte sæson, hvor de er tilgængelige i Danmark.
Vi tror på, at fællesskaber opstår og styrkes, når man er sammen om at dele et godt måltid. Et stærkt fællesskab består i at give plads og rumme, at vi er forskellige. Vi er derfor optagede af at lave mad til alle. Både vegetarer, veganere og dem, som spiser kød. Vi tager naturligvis også hensyn til fødevareallergikere.
Vi sørger for god mad fra du vågner, og til du går i seng, så der er energi til både undervisningen og andre aktiviteter på højskolen. I weekenderne kan du selv være med til at sætte dit præg på en lækker brunch – det vi kalder for Mokost (morgen-frokost i ét).
Se fødevarestyrelsens smiley-rapporter her.
I Salonen kan du finde en samling af opskrifterne fra Testrup Højskoles køkken.
Mange tidligere elever savner deres gamle højskolekøkken og nyder godt af opskrifterne, så de kan få en bid af Testrup Højskole derhjemme.
Find opskrifter i SalonenI Salonen kan du finde en samling af opskrifterne fra Testrup Højskoles køkken.
Mange tidligere elever savner deres gamle højskolekøkken og nyder godt af opskrifterne, så de kan få en bid af Testrup Højskole derhjemme.
Find opskrifter i SalonenI 2023 udgav vi en kogebog med alle favoritopskrifterne fra Testrup Højskoles køkken. Kogebogen rummer et helt års madoplevelser på højskolen. Fra forår til vinter bliver du taget med i hverdagens måltider og særlige begivenheders traditionsrige opskrifter. Du finder blandt andet klassikere som suppe og ost, morgenboller, håndbajer og hindbærsnitter, spread, chicken nuggets og meget mere.
Kogebogen er udviklet i et samarbejde mellem Testrup Højskoles køkken, højskolens kommunikationspersonale og grafiker og tidligere elev, Emma Nørregaard Hedeager.
Kogebogen kan købes for 250 kr. på Testrup Højskole til arrangementer, ugekurser og i vores kontortid på hverdage 9.00-15.00.