Kunstlinje - kunst, maleri, tegning, fotografi, keramik
Kunstlinjen

Kunst på Testrup Højskole

På vores kunstlinje får du kyndig vejledning i forskellige kunstarter, så du kan udforske de mange muligheder og teknikker, der er at finde indenfor hoveddisciplinerne maling, fotografi, tegning og keramik.
Kunst på Testrup Højskole

På Testrup Højskoles kunstlinje sigter vi mod at skabe det størst mulige frirum for elevernes kunstneriske udfoldelser. Vi skaber rammer, der giver dig mulighed for både at udfolde dig kreativt uden krav til det endelige produkt og samtidig få kyndig vejledning af professionelle kunstnere, der hjælper med at finde den helt rigtige kombination af kunstnerisk frihed og korrekt brug af materialer.

Man kan ikke gøre, hvad man vil i den kreative proces, da man er bundet af sit materiale. Det gælder, hvad enten det drejer sig om et fotografisk motiv, farver på et lærred, en installation eller en tredimensionel skulptur.

På Testrup Højskoles kunstlinje bliver du undervist i, hvordan du skaber et udtryk i din egen kunst, som bærer præg af din personlighed. Undervejs i forløbet får vi besøg af professionelle kunstnere fra forskellige områder i billedkunstens verden. De vil tilbyde og stimulere dig med kritik, inspiration og undervisning, som kan være med til at skabe din egen stil og retning. Det er interaktionen mellem kunstneren og materialet, som er med til at skabe noget originalt, og det er lige præcis det, vi på Testrup Højskoles kunstlinje giver dig frihed til at gøre.

Maleri

På kunstlinjen tager vi udgangspunkt i en praktisk tilgang til faget: Det handler om at blive fortrolig med farverne, penslerne og lærredet. Først kigger vi på farverne og ser, hvordan de reagerer indbyrdes. Senere går vi i dybden inden for forskellige genrer og prøver kræfter med oliemaleriet. Der vil blive stillet bundne og senere mere frie opgaver indenfor maleriet. Undervejs i processen kigger vi på samtidskunsten og ser også tilbage på de gamle mestre. Læringen i at kigge andre kunstnere over skulderen er frugtbar og giver grobund for ens eget selvstændige udtryk.

Tegning

Tegning er det basale kunstneriske værktøj – en disciplin det er værd at bruge tid og energi på. At blive virkelig dygtig til at tegne kræver arbejde, så i den første periode af højskoleopholdet tegner vi intensivt både i timerne og i fritiden. Vi skal prøve at tegne på mange måder og med forskellige materialer: bly, grafik og kul. Vi tegner portrætter, objekter, figurer og croquis, og vi arbejder med at gøre tegningen tredimensionel og dynamisk ved brug af lys og skygge. Det handler om at blive fortrolig med blyanten og evnen til at få det, man ser, ned på papir.

Digitalt fotografi

Om det er et kamera eller en smartphone, der tager billeder, er basalt set lige meget. Hvis fotografierne skal blive seværdige for andre end fotografen, skal der enten held eller håndværk til. I vores værksted Digital Foto har vi kameraer, stativer, et prof. fotostudie med atalierflash, scannere, computere med Photoshop og Lightroom samt printere, der kan printe op til 60 cm i bredden og meget langt. Vi bruger tid på håndværket og teknikken for, at du i sidste ende kan gøre dig fri og finde dit eget udtryk.

Analogt fotografi

Det analoge fotografi har sin styrke i selve den sanselige konkrethed. Der er en verden til forskel på at sidde ved en skærm og have fuld rådighed over processen med fortrydknappen og at stå i det røde mørkekammerlys og se billederne tone frem i fremkalderbadet. Denne proces er stoflig og taktil på en helt anden måde end den digitale. Det har ført til en retrobølge blandt både professionelle og unge fotografer, der rehabiliterer de gamle analoge teknikker. Vi stiller os i spidsen for dén bølge. Vi har kameraer, flashanlæg, stativer, osv og kan bryste os af Danmarks største analoge fotolaboratorium med i alt 14 forstørrelsesapparater, som kan tage op til 4×5” negativer.

Keramik

Vi arbejder med stentøj og med raku – en gammel japansk teknik, hvor brændingen foregår i udendørs ovn. Desuden glasfusing og -slumping hvor glasplader formes til skåle, relieffer mm. i en 900° varm ovn. Endelig vil vi inddrage andre materialer (metal, træ, gips, sten mm.), når vi får brug for det. Vi vil søge inspiration gennem gæstelærere og udstillingsbesøg.

Udstillinger

Under hvert højskoleophold afslutter vi kunstlinjen med et kunstprojekt, der udstilles på Aarhus Rådhus. Med fanfare og indvielse prøver du kræfter med at vise din kunst i det offentlige rum — og det giver et “kick” at udstille sin kunst, hvor ikke bare højskolevennerne ser det men et bredt udsnit af Aarhus’ borgere.

Undervisere

Lars Koue Mogensen
Lars Koue Mogensen
Lærer i valgfaget keramik og på kunstlinjen. Lars er uddannet på seminariet for Kunst og Håndværk i Kerteminde. Har i årenes løb medvirket i diverse udstillinger inden for keramik/skulptur og fotografi.
Link: lkm.dk
Michael Isling
Michael Isling
Underviser på Kunstlinjen og valgfaget brætspil. Uddannet på kunstakademiet i Odense og København. Michaels kunst omhandler bl.a. menneskets forhold til naturen og han arbejder primært med maleri, installation og grafik. Har udstillet talrige steder i Danmark, fra Brands Klædefabrik og Århus Kunsthal til Skovsnogen i Herning.
Hanne Matthiesen
Hanne Matthiesen
Lærer i valgfagene keramik og billedkunst samt på kunstlinjen. Uddannet på Århus Kunstakademi. Hanne arbejder derudover som keramiker og billedkunstner på sit eget atelier i Århus. Udstiller og holder workshops både herhjemme og internationalt.
Tilmeld dig her
Kom til onlinemøde om efteråret 2023

Har du spørgsmål til efteråret 2023 så deltag i vores onlinemøde 7. juni kl. 19.00, hvor du kan møde en nuværende elev