Læseværksted - Litteratur - Testrup Højskole
Valgfag

Læseværksted

I valgfaget læseværksted dykker vi ned i dansk, nordisk og international litteratur.

Som læsere af skønlitterære værker og tekster sidder vi som regel stille midt i en hverdag, i en tilstand. Vi har en krop, et miskmask af fysik og bevidsthed. Den bliver påvirket af vind og vejr, og hvad vi ellers udsætter den for. For eksempel af den litteratur vi læser. Hvad gør det ved os? Hvordan kan vi bære det læste med os ud i den støvede virkelighed? Kan det få os til at handle og tænke anerledes? Og hvad gør vi ved det, vi læser?

Vi skal ikke blot afkode en forfatters intention eller et værks mening. I læseværksted skaber vi et rum, hvor vi taler om litteratur. På den måde åbnes det skrevne snarere end at kontrollere og indplacere det i litteraturhistorisk og teoretisk sammenhæng. Litteraturen forvandler sig i vores læsning, og vi er med til at skabe tekstens betydning. En udvidet tekst-krop. Vi kommer også til at skrive lidt selv for på den måde at være i samtale med det, vi læser.

Vi kommer til at diskutere detaljer og sprogtone, og til at forholde os til hele værker og tekster fra forskellige tider og sprogområder. På den måde er vi i dialog med litteraturhistorien uden at gennemgå eller lade os styre af den.

Vi skal blandt andet læse forfattere som: Franz Kafka, JP Jacobsen, Tove Ditlevsen, Juliana Spahr, Ursula K. Le Guin, Anne Boyer, Lydia Davis, Walter Benjamin, Jonas Eika, Pia Juul, Kirsten Thorup, Virginia Woolf, Marguerite Duras, Toni Morrison, Eileen Myles, Edith Södergran, Paal-Helge Haugen, William S. Bourrougs, Morten Chemnitz, Theis Ørntoft, Asta Olivia Nordenhof.

Underviser

Rasmus Daugbjerg

Rasmus Daugbjerg

Underviser på skrivelinjen og i valgfaget læseværksted. Rasmus er uddannet fra Forfatterskolen i København og den svenske forfatterskole Biskops Arnö. Han debuterede i 2021 med den anmelderroste roman Rygtet, som blev shortlistet til Munch-Christensen debutantpris. Rasmus laver desuden musik i soloprojektet Väsner.