Valgfag

Køn, krop og kultur

Du har en krop, men du er også en krop. Kroppen er din forudsætning, med den støder du mod verden.

Grænser er gennemgående, når vi skal forstå, hvad en krop er; hvad der former den; hvad den gør i verden. Hvilke kroppe kan overskride hvilke grænser? Hvilke forudsætninger har vi hver især for at sætte vores egne grænser? Hvad er grænserne for, hvilke kroppe forskellige fællesskaber tolererer? Hvor er vores egne begrænsninger, når det handler om at sætte sig i andre kroppes sted?

I valgfaget Køn, krop og kultur undersøger vi, under hvilke betingelser forskellige kroppe findes og færdes i verden. Vi skal beskæftige os med Simone de Beauvoir, Judith Butler, Sara Ahmed og Jordan Peterson og prøve at forstå, hvad der er på spil i manosfæren; hvad der motiverer kvinderne i tradwife-bevægelsen, og om køn overhovedet er for børn. Vi vil tage afsæt i digte, film, podcasts og almindeligt støj fra internettet i vores undersøgelser af, hvad der skal afmonteres, undergraves, udvikles og bevares. Vi vil sætte os i andres sted, dele erfaringer og lave konkrete øvelser for sammen at udfolde vores forestillinger om fremtidens fællesskaber.

Underviser

Sille Kirketerp Berthelsen

Sille Kirketerp Berthelsen

Underviser på filosofilinjen samt i valgfagene køn, krop og kultur og journalistik. Cand.mag. i Nordisk sprog og litteratur fra Aarhus Universitet med tilvalg i Journalistisk formidling på DMJX. Sille er forfatter til bogen Med hjertet og kussen i laser (2019) samt Manifest mod kageordning og andre krænkelser (2021). Mangeårig klummeskribent for Politiken og tidligere kulturjournalist ved nyhedsmediet Føljeton. Hun har desuden arbejdet med temaerne køn og krop både som journalist, skuespiller og manuskriptforfatter.
Book en rundvisning

Er du nysgerrig på Testrup Højskole? Du er velkommen til at kigge forbi og få en rundvisning.