Testrup Højskole - Teaterlinje - teater, skuespil og drama på højskole
Teaterlinjen

Teater på Testrup Højskole

Vi eksperimenterer, undersøger og stiller spørgsmålstegn ved indgroede opfattelser af, hvad teater, performance og skuespillere er og finder nye veje ind til kernen af teatret.
Teater Højskole

DEN SKABENDE SPILLER 

Det er en kæmpe udfordring at være midt i en skabelsesproces og alligevel skulle vise sit arbejde frem for de andre elever på teaterlinjen, før det føles perfekt og færdigt. Det ved vi godt, og derfor bruger vi tid og energi på at opbygge et omsorgsfuldt og kærligt rum. 

Et stærkt og forpligtende fællesskab giver én mod til at skabe og udtrykke sig scenisk og forløse ”det nye” – det endnu ukendte, der ligger i hver enkelt skuespiller.

Vi har undersøgt så meget, og vi må fejle. Der er intet facit, og det elsker jeg! Jeg elsker, at jeg har lært teater på en ny måde! Det er ikke kun dialog og sort hvid, men meget mere. Jeg tør være tryg og sårbar her, og det betyder alt for mig! TAK<3
Victoria, Foråret 2019
FYSIK OG PERFORMANCE

Kroppens rene udtryk befriet for ord er en spændende udtryksform, som kan forstås interkulturelt, og som har sin egen poesi. Det psykologiske aspekt fortolkes via det fysiske udtryk. Vi arbejder med det hele menneskes fortælling via kroppen i nærværet, timingen og i kontakten med medspillere og publikum.

Vi arbejder med performance som genre og udtryksform. Vi går udenom klassisk karakteropbygning og bruger i stedet egne individuelle kvaliteter og udtryk, performativt og scenisk. Vi bruger metoden Viewpoints og blander genrer og udvikler nye udtryk i krydsfelter mellem billedkunst, arkitektur, installation, body art, dans, ritual og teater. Vi inspireres af omgivelserne ude som inde og arbejder site specific/sted specifikt.

IMPROVISATION, TEKST- OG KARAKTERARBEJDE

Vi improviserer hver dag og inden for alle teatergenrer. Vi arbejder med sang, rytme og musik og bruger også andre æstetiske virkemidler i improvisationsarbejdet. 

Improvisation er en væsentlig del af tekst- og karakterarbejdet. Både i undersøgelsen af teksten, karakteren og i arbejdet med at finde motiverede handlinger i scenen.

Vi arbejder med spilleren som en helhed. Alt afhængigt af tekst og øvrigt koncept benytter vi os af en blanding af fysiske, psykofysiske og analytiske tilgange til at gestalte den hele, troværdige karakter. Karakterarbejdet udfoldes via forskellige skuespiltekniske og teaterpædagogiske tilgange. 

 

”Menneskets krop og psyke kan ikke adskilles. Intet af det, en skuespiller skaber, er udelukkende psykisk eller udelukkende fysisk” (Michael Chekhov, Til Skuespilleren).

DRAMATISK SKRIVNING OG DEVISING

Du bliver undervist af en professionel uddannet dramatiker. Du skriver dine egne mono- og dialoger og laver readings for resten af skolen sammen med de andre på teaterlinjen. 

Vi bruger metoden Devising til at skabe eget tekstmateriale til øvelser og forestillinger, som vi bygger op fra bunden af.

ANDRE KERNEUDTRYK PÅ TESTRUP TEATERLINJE

Komposition, billeder, impuls, rytme, kontakt, partitur og fysik, små og store følelser, små og store undersøgelser, skub og træk, fokus og retning, alvor og leg, Keith Johnstone og Teatersport, åndedræt, stemme, musikalitet, humor, sved, sang, tilstedeværelse, mimage, grundfølelser, Le Coq og Chekov, teater som ritual, din helt egen energi, tekstanalyse, karakterarbejde, sekvensinddeling og fortolkning, instruktion, klassikere og ny dramatik, monolog, dialog, stedspecifik performance, interaktivt og relationelt teater, volapyk, mimik, dramatisk skrivning, devising, remediering, visninger, store og små forestillinger, MasterClass, massage, personlig vejledning, solo og ensemble.

Alt afhængigt af holdet og af aktuelle gæstelærere vil der være mulighed for at arbejde med blandt andet gadeteater, filmskuespil og video, remediering – eksempelvis fra litteratur eller film til teater eller maske- og animationsteater. 

Vi benytter os i stor stil af teatertilbud i Aarhus og går sammen i teatret tre til fire gange i løbet af et langt ophold.

Undervisere

Helle Sikjær
Helle Sikjær
Underviser på Teaterlinjen. Cand.mag. i Dramaturgi, Teatervidenskab og Performancestudier fra hhv. Aarhus og Københavns Universitet. Har gået på Akademiet for Scenekunst "Den fysiske skuespiller" i Kbh., 2009. Tidligere ansat på C:NTACT på Betty Nansen Teatret samt instruktørassistent på Teater Refleksion. Tidligere skuespiller i Teaterselskabet PSV. Helle har undervist unge i teater siden 2012 og har arbejdet med visuelt og fysisk teater, site specific teater, animationsteater, skuespilteknik, poetisk teater, devising og cross-over genrer som performance og musikteater.
Kasper Hjort
Kasper Hjort
Underviser på teaterlinjen og valgfaget psykologi. Kasper er uddannet skuespiller fra William Esper Studio i New York og cand.psych. fra Aarhus Universitet. Kasper arbejder desuden som skuespiller på TV, teater og på forskellige uddannelsessteder.

Se Testrup Højskoles nye teatersal

Tilmeld dig her
Åbent hus 22. september

Drømmer du om at gå på højskole? Så kom og besøg os 22. september fra 16.00-18.00. Tilmelding er nødvendig.