Artikel

Hvorfor du ikke skal pjække til EU-valget

Af Samuel Krogh Larsen

Denne artikel er ikke udtryk for Testrup Højskoles holdning. Artiklen er blevet til som en del af undervisningen i valgfaget Journalistik på Testrup Højskole, hvor højskoleelever prøver kræfter med forskellige journalistiske discipliner. Spørgsmål eller kommentarer rettes til højskolelærer og underviser i Journalistik Sille Kirketerp Berthelsen på sille.kirketerp@testrup.dk.

Om 34 dage er der valg til Europa-Parlamentet, hvor du med al sandsynlighed skal stemme (medmindre du har formået at skjule din unge alder). Men hvad er det egentlig det der Europa-Parlament? Og hvorfor er det vigtigt at stemme?

Ja, EU er pissekedeligt og grundlæggende ret uinteressant – men også vigtigt at have kvalificeret viden om! For hvis ikke vi sætter os ind i hvordan tingene hænger sammen, får dem med den viden ret til at bestemme på egen hånd og trumfe dem, der ikke har stemt.

I Danmark var stemmeprocenten til valget i 2019 66,1% og i hele EU kun 50,6%(!). Og ja, så kan P3 og resten af Europa forsøge nok så meget med at gøre det ungt og cool med EU – måske endda også et stunt med Ursula Von Der Leyen på et skateboard, måske du også hellere vil se det – men her er hvad jeg synes er vigtigt at vide om Europa-parlamentet, og pas på – måske synes du slet ikke det er kedeligt.

EU’s indflydelse på os
EU har en del indflydelse på vores demokrati. Du har måske hørt at 80% af EU-landenes lovgivning stammer fra EU, men dette er ikke helt sandt. I virkeligheden er det et sted mellem 12% og 54% af lovgivningen, ifølge tal fra Tænketanken Europa.
Så selvom det nogle gange kan virke som at EU er en urørlig grå bureaukratisk evighedsinstitution nede i Bruxelles (og sommetider Strasbourg) der bare lovgiver om flagstænger og hvor rødt legetøjet i dit Happy Meal må være, er det også tiltagende geopolitisk aktør – muligvis med en vordende fælleseuropæisk hær, fælleseuropæisk klimapolitik og fælleseuropæisk finanspolitik. Disse bevægelser og politikker er ikke fastlagte eller uundgåelige, du kan stemme og derved få indflydelse på de beslutninger der bliver truffet i parlamentet.

Hvad er Europa-Parlamentet?
Der er 705 medlemmer af Europa-Parlamentet, og i Danmark vælger vi 15 af dem. Antallet af medlemmer bliver fordelt ca. efter befolkningstal, i Tyskland har de fx hele 96 medlemmer. Lidt ligesom i Folketinget, fordeler de valgte medlemmer sig ud i grupper efter politisk ståsted. Disse grupperinger er ikke partier, da medlemmerne stadig repræsenterer deres parti “hjemmefra”.

Derfor skal du også, når du står i valgboksen eller brevstemmer, vælge enten et parti, eller en kandidat fra et parti – ligesom til Folketings- eller kommunalvalget. Uden at skulle forlænge artikel unødvendigt er hermed et overblik over grupperne i EU-parlamentet og hvilke danske partier der er del af disse:

Identitet og Demokrati (DF)
Det europæiske folkeparti/Kristendemokraterne (K)
Renew Europe (V, M & RV)
Det progressive forbund af Socialdemokrater (S)
De Grønne/Europæisk fri alliance (SF)
Den Europæiske venstrefløjs fællesgruppe (Ø)

Derudover er der en gruppe uden danske medlemmer: De Europæiske Konservative og Reformister, og til sidst løsgængerne.

Så stem for satan!
Ligesom andre parlamenter stemmer de forskellige grupper og medlemmer for og imod forskellige forslag, enten ja eller nej, og vinder ved simpelt flertal. Parlamentet stemmer bl.a. om hvem der bliver formand for Europa-Kommissionen, godkender EU’s budget og lovforslag som både parlamentet selv kan fremlægge, og Europa-Kommissionen.

EU-Parlamentet er den eneste institution i EU, som vi borgere selv har direkte indflydelse på. Det handler om vores fremtid, vores klima og vores økonomi – både hvilket slags Danmark vi vil have, og hvor EU skal hen.
Så læs videre, tilegn dig mere viden, og stem for satan!

Tilmeldingen til sommerkurserne er åben

Vil du bruge din sommer på Testrup Højskole?