Oksemørbrad hører til den absolutte luksusspise, og derfor giver det god mening at tilberede dette lækre stykke kød som pålæg, så nydelsen kan række til mange serveringer. Når mørbraden fra den lokale ko ankommer til køkkenet, bliver den derfor tilberedt på denne måde. Det kræver tid at nå i mål, men opskriften er let og resultatet himmelsk.
Gravad oksemørbrad
Lyserød salat
Mørbrad
Varm en tykbundet pande op så den er meget varm.
Kom de hele krydderier på panden (uden fedtstof) og rist dem i ganske få sekunder, indtil de begynder at dufte.
Tag krydderierne af panden med det samme og stød dem til groft pulver i en morter eller elektrisk kaffemølle.
Bland krydderierne med salt og farin.
Læg mørbraden i et fad og hæld krydderi-
blandingen over. Gnub det ind i mørbraden og
sørg for, at hele kødstykket bliver pakket godt ind i
krydderiblandingen (du skal bruge det hele).
Lad fadet stå tildækket på køl i fem dage. Når der er gået tre dage, skal du vende kødet.
Når mørbraden har trukket smag fra salt og krydderier i fem dage, tages den op af lagen og lægges direkte på en rist uden at blive skyllet. Sæt et fad under risten til opsamling af lage, og sæt kødet ind på køl igen, men denne gang må det ikke blive tildækket.
Mørbraden skal nu modne og tørre i køleskabet i to dage. Hvis kødet virker for blødt efter de to dage, skal det ligge to dage mere i køleskabet, før det er klar til brug.
Lyserød salat
Bland samtlige ingredienser til den lyserøde salat godt sammen og server den sammen med tynde skiver gravad mørbrad og et stykke godt brød.
NB: Sørg for god køkkenhygiejne, når du arbejder med råt kød, der ikke varmetilberedes: vask hænder grundigt, sørg for at kødet er absolut friskt, at alle skåle, skærebrætter og fade er helt rengjorte, før du anvender dem.
Restetip: Du kan fryse eventuelle rester af gravad kød i mindre stykker.