Bagt knoldselleri med hasselnøddemayonnaise

Det har været en kæmpe øjenåbner at arbejde med hele rodfrugter som en selvstændig form for grøntsagspålæg. Bagt knoldselleri har en let smag af nødder, som forstærkes i tilbehøret, der både er umamifyldt, sødt, syrligt og med et let bid. Kan du ikke skaffe tyttebær, kan du sagtens bruge ribs eller tranebær i stedet.

 

DET SKAL DU BRUGE

  • 1 knoldselleri, skrubbet grundigt
  • Groft salt til knoldselleri
  • 1 tsk. fint salt til mayonnaise
  • 2 æggeblommer
  • 3 dl smagsneutral olie + lidt til at smøre på knoldsellerien
  • 20-30 g ristede, afskallede hasselnøddekerner
  • 2 spsk. dijonsennep
  • Saft fra 1 citron  
  • 100 g rå tyttebær, skyllede
  • 60 g rørsukker 

 

SÅDAN SKAL DU GØRE

 

Råsyltede tyttebær

Bland tyttebær, der stadig er fugtige efter skylning, sammen med sukker og rør godt rundt.

Kom tyttebærrene op i et glas og sæt det på køl. Flere gange de kommende to dage rystes glasset grundigt, indtil sukkeret er opløst, og tyttebærrene har taget imod sukkeret.

 

Knoldselleri

Tænd ovnen på 160 grader.

Tør knoldsellerien godt af, pensl med olie og gnid det ind i salt.

Sæt det ind i ovnen på en rist og lad det få halvanden til to timer afhængig af størrelsen. Det er mørt, når en urtekniv uden modstand kan presses ind mod midten.

Lad knoldsellerien køle ned, inden det skæres i helt tynde skiver – gerne på et mandolinjern.

 

Hasselnøddemayonnaise 

Pisk æggeblommer med salt, sennep og citronsaft, til de tykner og bliver lyse.

Pisk derefter olien i, først dråbevis, mens der piskes ihærdigt, og senere i en jævn, tynd stråle, indtil 

mayonnaisen har opnået den ønskede tykkelse.

Hak de ristede hasselnødder groft og bland dem i mayonnaisen. Alt afhængigt af hvor intens du vil have smagen af hasselnødder, kan du selv justere mængden op eller ned.

 

NB: Tilberedning af tyttebær skal igangsættes to dage før tilberedning af selve retten.

Restetip: Knoldsellerien kan skæres i mindre stykker og bruges i gryderetter eller suppe.

Mayonnaisen smager utroligt lækkert i en burger eller sammen med chutney og faste oste.

Tyttebærrene er klassisk tilbehør til vildtretter, retter med hakket kød og vegetarisk nøddepostej.

Hør August præsentere den bagte knoldselleri med hasselnøddemayonnaise

 

Hør August præsentere den bagte knoldselleri med hasselnøddemayonnaise

 

Senstart i marts 2025

Vil du på Testrup Højskole i foråret 2025? Senstart 2. marts 2025