Semlor - opskrift på svenske fastelavnsboller
Opskrift

Semlor

Semlor – den svenske variant af fastelavnsbollen

Semlor er den svenske variant af fastelavnsbollen, som vi for alvor er ved at få øjnene op for i Danmark. Køkkenet har netop testbagt deres første veganske semlor og er begejstrede! Du kan tage udgangspunkt i denne opskrift, uanset om du bruger plante- eller komælksprodukter.
10-12 stk.

 

DET SKAL DU BRUGE, DEJ

400 g hvedemel

1,5 dl plante- eller komælk

125 g vegansk eller klassisk smør 

70 g plante- eller komælksbaseret yoghurt

30 g sukker

20 g gær

1 spsk. kardemomme 

1 tsk. vaniljesukker

0,5 citron, kun den fintrevne skal

0,5 tsk. Salt

Lidt ekstra mælk til pensling 

Lidt ekstra flormelis til pynt

Evt. 1 tsk. frysetørrede hindbær til toppen 

 

DET SKAL DU BRUGE, FYLD

2,5-3,0 dl piskbar plantefløde eller piskefløde  

2 spsk. valgfri marmelade, gerne hindbær

1 spsk. flormelis

 

SÅDAN SKAL DU GØRE, DEJ

  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælk. Hæld den lune væske over i en røreskål. 
  • Tilsæt gær og rør rundt, til gæren er opløst.
  • Tilsæt de øvrige ingredienser – dog skal du starte med den halve mængde hvedemel. Rør alt godt sammen til en tynd dej. 
  • Tilsæt gradvist den sidste mængde hvedemel og fortsæt med at ælte, til du har en smidig, let klistret dej. 
  • Lad dejen hæve overdækket til dobbelt størrelse. Det tager ca. 2 timer.  
  • Beklæd to bageplader med bagepapir.
  • Ælt dejen igennem og del den i 10-12 stykker, som hver formes til fine boller, der lægges på bagepladerne med god afstand til hinanden, så de ikke støder sammen under hævningen. 
  • Lad bollerne hæve i cirka 30 minutter.
  • Tænd ovnen på 170 grader, varmluft.
  • Pensl bollerne med den valgte mælk og sæt de to plader boller i ovnen. Bag bollerne i 16-20 minutter.
  • Køl bollerne af på en bagerist og klargør fyldet, imens de køler af.

SÅDAN SKAL DU GØRE, FYLD

  • Pisk fløden til flødeskum og vend syltetøj og flormelis forsigtigt i.

SAMLING AF SEMLOR

  • Skær toppen af hver bolle med en brødkniv og læg den til side. Fjern lidt af bollens midte, så der er plads til flødeskummet. 
  • Kom fyldet i bollerne, enten ved at bruge en sprøjtepose med stjernetylle, eller blot en spiseske. Fyld så meget i hver bolle, at det kan nå op over kanten, se foto. 
  • Læg forsigtigt toppene på bollerne og drys med flormelis og frysetørret hindbær 
Plads på vores nye keramiklinje?

Skal du have en plads på vores nye keramiklinje?

Start 12. januar eller 7. august.