Semlor er den svenske variant af fastelavnsbollen, som vi for alvor er ved at få øjnene op for i Danmark. Køkkenet har netop testbagt deres første veganske semlor og er begejstrede! Du kan tage udgangspunkt i denne opskrift, uanset om du bruger plante- eller komælksprodukter.
10-12 stk.
DET SKAL DU BRUGE, DEJ
400 g hvedemel
1,5 dl plante- eller komælk
125 g vegansk eller klassisk smør
70 g plante- eller komælksbaseret yoghurt
30 g sukker
20 g gær
1 spsk. kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
0,5 citron, kun den fintrevne skal
0,5 tsk. Salt
Lidt ekstra mælk til pensling
Lidt ekstra flormelis til pynt
Evt. 1 tsk. frysetørrede hindbær til toppen
DET SKAL DU BRUGE, FYLD
2,5-3,0 dl piskbar plantefløde eller piskefløde
2 spsk. valgfri marmelade, gerne hindbær
1 spsk. flormelis
SÅDAN SKAL DU GØRE, DEJ
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælk. Hæld den lune væske over i en røreskål.
- Tilsæt gær og rør rundt, til gæren er opløst.
- Tilsæt de øvrige ingredienser – dog skal du starte med den halve mængde hvedemel. Rør alt godt sammen til en tynd dej.
- Tilsæt gradvist den sidste mængde hvedemel og fortsæt med at ælte, til du har en smidig, let klistret dej.
- Lad dejen hæve overdækket til dobbelt størrelse. Det tager ca. 2 timer.
- Beklæd to bageplader med bagepapir.
- Ælt dejen igennem og del den i 10-12 stykker, som hver formes til fine boller, der lægges på bagepladerne med god afstand til hinanden, så de ikke støder sammen under hævningen.
- Lad bollerne hæve i cirka 30 minutter.
- Tænd ovnen på 170 grader, varmluft.
- Pensl bollerne med den valgte mælk og sæt de to plader boller i ovnen. Bag bollerne i 16-20 minutter.
- Køl bollerne af på en bagerist og klargør fyldet, imens de køler af.
SÅDAN SKAL DU GØRE, FYLD
- Pisk fløden til flødeskum og vend syltetøj og flormelis forsigtigt i.
SAMLING AF SEMLOR
- Skær toppen af hver bolle med en brødkniv og læg den til side. Fjern lidt af bollens midte, så der er plads til flødeskummet.
- Kom fyldet i bollerne, enten ved at bruge en sprøjtepose med stjernetylle, eller blot en spiseske. Fyld så meget i hver bolle, at det kan nå op over kanten, se foto.
- Læg forsigtigt toppene på bollerne og drys med flormelis og frysetørret hindbær