Respekt, omsorg og rummelighed
På Testrup Højskole gør vi os umage i omgangen med hinanden og vores fælles rammer. Vi behandler vores omgivelser med respekt og omsorg. Det vil sige, at vi gør os umage med at læse hinandens grænser. Vi konfronterer hinanden, hvis vi oplever, at vi selv eller mennesker omkring os ikke bliver behandlet ordentligt. Vi rydder op efter os selv, og vi passer godt på tingene omkring os. Hvis vi ikke gør det, belaster vi mennesker omkring os med unødvendigt arbejde og verden med et unødvendigt forbrug af ressourcer. Endelig er vi opmærksomme på, at vi er forskellige som mennesker, hvorfor det at leve sammen også kræver rummelighed og overbærenhed.
Fri tænkning
Testrup Højskole lægger vægt på fri tænkning og insisterer på, at der skal være højt til loftet kunstnerisk og intellektuelt. Vi skal kunne eksperimentere med skæve indfald og udtrykke os frit i filosofien, skrivningen og kunsten. Ingen har privilegeret adgang til sandhederne. Det er et led i en dannelsesproces at kunne sætte sig selv og sine holdninger på spil og håndtere at blive modsagt. Vi arbejder for, at man altid sætter sig ind i argumenterne frem for at gøre sig antagelser om hinandens motiver. Samtidig er vi opmærksomme på, at et argument kan være fremført med respektfulde intentioner, men alligevel have en uhensigtsmæssig virkning på modtager eller tilhørere.
Mødepligt
Ethvert højskolefællesskab er afhængig af de mennesker, der udgør det. Det betyder, at hver eneste elevs tilstedevær har betydning for undervisningen og for de fælles aktiviteter. Hver gang nogen mangler, drænes fællesskabet for energi. Dit fremmøde eller fravær sender et signal til den elev eller lærer, som har forberedt sig. Derfor er der mødepligt til undervisning, morgensamlinger, fællestimer og fælles arrangementer på Testrup Højskole.
Det praktiske arbejde, der er forbundet med at leve og bo sammen, er et fælles ansvar. Derfor er der mødepligt til alle tjanser.
På Testrup Højskole stræber vi efter at skabe fællesskaber, både faglige og sociale, hvor man kan deltage, også når man ikke kan præstere sit bedste. Når man er træt, bekymret eller ked af det, kan det at være fælles med nogen om noget, være det, der løfter en ud af eller bliver en pause fra det svære. Hvis du er syg, eller andre særlige omstændigheder betyder, at du ikke kan deltage i undervisningen, er det vigtigt, at du giver din lærer besked i så god tid som muligt, så de har mulighed for at tilrettelægge undervisningen efter det. Samtidig bestræber lærerne sig på at give besked i god tid i tilfælde af ændringer i undervisningen.
Omgangsform
På Testrup Højskole vil vi skabe et miljø fri fra nedsættende tale om enkeltpersoner og grupper på baggrund af køn, seksualitet, kropsstørrelse, handicap, hudfarve, religion, etnicitet eller klassebaggrund. Vi har forskellige grænser for og forskelligt kendskab til, hvilken sprogbrug, der kan opleves krænkende og stødende. Et rum, som kan synes trygt for nogen, kan på grund af en bestemt omgangsform eller sprogbrug være utrygt for andre. Det håndterer vi ved at være opmærksomme på hinanden og lydhøre, når vi bliver konfronteret med, at vi har overskredet andres grænser eller forårsaget deres utryghed.
Skærme
Brug af skærme til undervisning, fællestimer og fælles arrangementer skal begrænses til de tilfælde, hvor det er relevant for undervisningen eller arrangementet. Et hurtigt kig på telefonen kan føles ubetydeligt for den, som kigger, men stjæle energi og skabe usikkerhed hos de elever, lærere eller oplægsholdere, som oplever, at opmærksomheden forsvinder ud af rummet.
Fotografering og sociale medier
Højskolelivet er præget af flydende grænser mellem det private og det offentlige. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hverken at fotografere hinanden i private/intime situationer eller videresende og dele billeder på sociale medier uden samtykke.
Larm og rod
Alle skal have mulighed for at møde friske og veludhvilede op til undervisningen. Derfor skal der være ryddet op og ro i fællesrummene senest klokken 23.00 aftenen før en undervisningsdag. Testrup Højskole vil være et gode for vores lokalsamfund, derfor er vi opmærksomme på ikke at belaste vores naboer med unødvendig larm og rod.
Alkohol og stoffer
For at være oplagte til at deltage i undervisning og højskoleliv skal alkoholindtag begrænses i hverdagene. Fester og alkoholrelaterede arrangementer holdes i weekenden, hvor der først må drikkes alkohol efter aftensmaden. Skolens undervisningslokaler og gårdspladsen er alkoholfrie
områder. For at skabe det bedste udgangspunkt for fælles samvær er den første periode af højskoleopholdet alkoholfri.
På Testrup Højskole skal alle kunne deltage i fester, uanset om de ønsker eller ikke ønsker at indtage alkohol. Vi presser aldrig hinanden til at indtage noget, vi ikke har lyst til.
Hvis du oplever, at en elev har et problematisk forhold til alkohol eller udviser en anden form for misbrugsadfærd, opfordrer vi dig til at henvende dig til skolens trivselsgruppe, skolens ledelse eller en lærer, du har tillid til.
Brug eller besiddelse af hash og andre euforiserende stoffer medfører øjeblikkelig bortvisning fra Testrup Højskole.
Sex
Det kræver hensynsfuldhed at have et aktivt sexliv med sig selv og med andre, når man lever tæt sammen på højskolen. Samtale om sex kan være svært, men det kan være en god idé allerede i begyndelsen af højskoleopholdet at tale med jeres værelseskammerater om jeres grænser. Har I lyst til at tale om det direkte, hvis en ønsker at bruge værelset til at have sex, med sig selv eller en anden? Eller vil I hellere bede om f.eks. alenetid? Kan I bede hinanden finde et andet sted at være, når I skal have sex?
Et vilkår ved at leve tæt sammen på værelserne og i husgrupperne er, at man kan få kendskab til detaljer om hinandens sexliv. Tænk over, hvad du siger videre. Spørg dig selv, om de personer, det drejer sig om, har lyst til, at informationen skal deles. På samme måde er det forståeligt, at man kan have lyst til at tale med andre om sine sexoplevelser, men vær opmærksom på, at du ikke fortæller noget videre om din sexpartner, som vedkommende ikke har lyst til skal deles. Kort sagt: Værn om dine højskolekammeraters ret til privatliv.
Under sex med en anden er det vigtigt løbende at søge samtykke, så alle parter har en god oplevelse. Hvis personen, du skal til at have sex med, er meget påvirket af alkohol, bør du overveje, om det er bedre at hjælpe vedkommende i seng.
Det er ikke tilladt for medarbejdere og elever at indgå i seksuelle relationer.
Krænkelser og grænseoverskridende oplevelser findes på et spektrum, fra den mindre alvorlige ende, hvor oplevelsen måske skyldes uvidenhed eller uopmærksom, til grove tilfælde, hvor krænkelsen er intentionel og/eller ulovlig.
Testrup Højskole arbejder mod mobning, chikane, diskrimination, psykisk og fysisk vold, seksuelle, digitale eller sproglige krænkelser. Denne holdning er forpligtende for elever, kursister og medarbejdere, som må være villige til løbende at nuancere deres billede af, hvordan en krænkelse kan se ud.
1. Samtale og konfrontation
Testrup Højskole stræber efter at skabe et fællesskab, hvor det er muligt at sige fra og konfrontere grænseoverskridende adfærd. Det forudsætter, at vi er lydhøre og bevidste om, at vores baggrund og erfaringer kan skærpe vores opmærksomhed på nogle former for grænseoverskridende adfærd og sløre vores blik for andre. I mindre alvorlige tilfælde kan du selv konfrontere personen, som har overskredet dine grænser. Hvis du har brug for det, kan du søge støtte hos en lærer eller elev, som du er tryg ved. Hvis du er vidne til, at mennesker omkring dig ikke bliver behandlet ordentligt, kan du tilbyde dem din støtte til selv at sige fra.
I tilfælde, hvor skolens ledelse eller lærere er med til at håndtere en episode, kan skolen, med den forurettedes udtrykkelige samtykke, etablere et møde mellem de involverede parter.
Medarbejdere har pligt til at gribe ind, hvis de er vidne til krænkende adfærd, så længe de kan gøre det uden at kompromittere deres egen sikkerhed.
2. Kontakt trivselsgruppen
Trivselsgruppen er et udvalg af lærere, som står til rådighed med hjælp og støtte i tilfælde af grænseoverskridende oplevelser, krænkelser og mistrivsel. Du kan altid søge hjælp og støtte hos trivselsgruppen, også hvis du er i tvivl om, hvad du har oplevet.
3. Kontakt skolens ledelse
Det er altid en mulighed at kontakte skolens ledelse angående krænkelser eller grænseoverskridende oplevelser. Ledelsen er forpligtet til at tage din henvendelse alvorligt.
Hvis du som medarbejder eller medlem af skolens elevforening er vidne til eller vidende om ulovlig og/eller intentionel krænkende opførsel i skolens regi, har du pligt til at underrette skolens ledelse. På samme måde opfordres elever og kursister til at kontakte ledelsen, hvis de er vidende om eller har været vidne til ulovlig og/eller intentionel krænkende opførsel.
Proceduren efter henvendelse til ledelsen er, at forstander, viceforstander og repræsentanter fra trivselsgruppen hurtigst muligt taler med de implicerede parter for at udrede, hvad der er sket, og tage stilling til sagens videre forløb. Der vil i den forbindelse blive udarbejdet et notat med de impliceredes forklaringer. Skolens ledelse kan i grove tilfælde træffe beslutning om permanent bortvisning, midlertidig bortvisning eller udstede en advarsel.
4. Kontakt bestyrelsen
Hvis du af den ene eller anden grund ikke oplever det som en mulighed at kontakte skolens ledelse, kan du kontakte skolens bestyrelse, som er forpligtet til at tage din henvendelse alvorligt.