Læseværksted - Testrup
Valgfag

Læseværksted

Som læsere af skønlitterære værker og tekster sidder vi som regel stille midt i en hverdag, i en tilstand. Vi har en krop, et miskmask af fysik og bevidsthed, den bliver påvirket af vind og vejr, og hvad vi ellers udsætter den for. For eksempel det vi læser. Hvad gør det ved os? Hvordan kan vi bære det læste med os ud i den støvede virkelighed? Kan det få os til at handle og tænke anerledes? Og hvad gør vi ved det, vi læser? Vi skal ikke blot afkode en forfatters intention eller et værks mening. Læseværkstedet er et rum, hvor vi kommer til at tale om litteratur og på den måde åbne det skrevne snarere end at kontrollere og indplacere det i litteraturhistorisk og teoretisk sammenhæng. Litteraturen forvandler sig i vores læsning, vi er med til at skabe tekstens betydning en udvidet tekst-krop. Vi kommer også til at skrive lidt selv for på den måde at være i samtale med det, vi læser.

Vi kommer til at diskutere detaljer og sprogtone, og vi kommer til at forholde os til hele værker og tekster fra forskellige tider og sprogområder. På den måde er vi i dialog med litteraturhistorien uden at gennemgå eller lade os styre af den.

Vi skal blandt andet læse forfattere som: Franz Kafka, JP Jacobsen, Tove Ditlevsen, Juliana Spahr, Ursula K. Le Guin, Anne Boyer, Lydia Davis, Walter Benjamin, Jonas Eika, Pia Juul, Kirsten Thorup, Virginia Woolf, Marguerite Duras, Toni Morrison, Eileen Myles, Edith Södergran, Paal-Helge Haugen, William S. Bourrougs, Morten Chemnitz, Theis Ørntoft, Asta Olivia Nordenhof.

Underviser

Pernille Abd-el Dayem

Pernille Abd-el Dayem

Underviser på skrivelinjen og i faget læseværksted. Pernille er uddannet fra Forfatterskolen 2012. Hun debuterede med den anmelderroste Inden for Revet. For romanen June modtog hun Micheal Strunge-prisen 2019 og Blixenprisen for årets litterære talent 2019.
Følg os på instagram

Er du nysgerrig på livet på Testrup Højskole? På vores instagram kan du løbende følge med i fortællinger fra hverdagen på højskolen.