Testrup Højskole - Sommerkursus med litteratur - Tag og læs!
24.07.2022 - 30.07.2022

Tag og læs! – Begær

Kom med på Tag og læs!, hvor vi dykker ned i litteratur om begær.

Tag og læs! – begær

På vores sommerkursus Tag og læs! vil vi hylde begæret i kunsten og litteraturen og undersøge, hvilke former erotikken antager før og nu.

I Platons Symposion hører vi om præstinden Diotimas fremstilling af halvguden Eros. Som søn af Poros (rigdom) og Penia (fattigdom) og med en klog farmor længes og stræber han efter udødelighed i kærlighed, kunst og visdom. Eros er selve livskraften og begæret efter det gode og sande. Siden kom kristendommen og skilte tingene ad, jog sanseligheden ud af verden og fordømte den fysiske kærlighed.

Begær findes i alle mulige afskygninger og associeres ofte med magt, sex, rigdom og berømmelse. Men det kan også og ligeså godt handle om at bryde grænser og at kæmpe sig fri af snærende bånd. Det kan være et begær efter retfærdighed, forandringer og bevægelse. Eller bare et brændende ønske om at fortælle sin egen historie. Som Shahrnush Parsipur gør med romanen Kvinder uden mænd, der giver fem kvinder i 1950’ernes Teheran stemme: deres drømme og forestillinger og tyste, men stærke begær efter et andet liv; et begær der på forskellig vis driver dem mod kvindefællesskabet, et feministisk paradis i form af en have. Netop haven spiller også en stor rolle i Højsangen, denne lille lomme af erotik og passion i den ellers så kropsforskrækkede kristne Bibel. Her bliver haven et slags ekko af Edens Have, hvor vi stadig kunne begære hinanden uden at skamme os.  

I vores del af verden har Metoo sat store forandringer i gang, og debatten om sex og moral gynger derudaf. Flere og flere er singler, og tusinder melder sig til at blive matchet af eksperter på reality-tv. Samtidig er der stor interesse for Sapfos erotiske kærlighedsdigte fra antikken og for Højsangen, som bliver genopført og gendigtet flittigt.

Hvordan hænger alt det sammen, og hvilket sprog taler Eros i kunsten i dag?

Fokus er som altid på nordisk litteratur i samarbejde med Nordisk Råds Litteraturprissekretariat og sekretariatsleder Sofie Eriksdatter. 

 

Navne og program opdateres løbende.

 

KURSUSLEDERE

Christian Dorph og Ingrid Nymo

 

Praktiske oplysninger

Indkvartering

Værelserne er placeret parvist omkring en entré og et badeværelse eller med eget bad og toilet. Det er også muligt at sove på sovesal. Enkeltværelser har vi i begrænset omfang.

 

Priserne er totalpriser og indbefatter undervisning, fuldt ophold inklusiv sengelinned og håndklæder, bus mellem Aarhus H (fra DGI-huset) og Testrup Højskole på ankomst og afrejsedage, undervisningsmaterialer samt madpakke til hjemrejsen.

 

Grundet ombygning i 2022 vil toilet- og badeforhold for kursister på sovesal være i opstillede toilet- og badevogne.

Priser

Dobbeltværelse: kr. 4.800,-
Enkeltværelse: kr. 6.000,- (enkeltværelser i begrænset omfang)
Tillæg for værelse med eget bad og toilet: kr. 500,-

 

Dagkursist: kr. 3.600,-
Inklusiv alle måltider, aftenarrangementer mv. på skolen.

 

Sovesal: kr. 1.800,-
Studerende under 30 år og medlemmer af elevforeningen kan indkvarteres på sovesal. Kopi af studiebevis sendes til testrup@testrup.dk. Medbring selv sengelinned og håndklæde.
(Prisen kan ikke kombineres med andre rabatter.)

 

Som medlem af Testrup Højskoles skolekreds eller elevforening kan du deltage på kurset med 15 % rabat. Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig.

Afbestillingsforsikring

Testrup Højskole har et samarbejde med Europæiske Rejseforsikring, hvorigennem vi formidler afbestillingsforsikringer. Ønsker du i forbindelse med din tilmelding at tegne en afbestillingsforsikring, kan du gøre det her:  Link til køb af Afbestillingsforsikring

Afmelding

Depositum tilfalder skolen ved afmelding. Ved afmelding senere end én måned før kursets begyndelse tilfalder det samlede beløb skolen. Se højskolens betalingsbetingelser her.

Medvirkende

Dorrit Willumsen
Dorrit Willumsen
Forfatter. Aktuel med romanen Tjeneren og hans søster, og har siden debuten i 1965 udsendt en lang række digt- og novellesamlinger og ikke mindst romaner. Willumsen er gennem tiden blevet hædret med en del priser, bl.a. Det Danske Akademis Store Pris i 1981, Nordisk Råds Litteraturpris i 1997 og Montanaprisen i 2015 (Testrup Højskole og Informations Litteraturpris, 2006-2020).
Ditlev Tamm
Ditlev Tamm
Professor i retshistorie, debattør og forfatter. Aktuel med bogen Skabt som mand & kvinde (Gyldendal 2021).
Mette Moestrup
Mette Moestrup
Forfatter og oversætter. Har for nylig gendigtet Sapfos 2600 år gamle fragmenter og kærlighedspoesi i bogen Sapfo.
Jessie Kleemann
Jessie Kleemann
Grønlandsk forfatter og performancekunstner. Hun er uddannet skuespiller og grafiker og var fra 1984-1991 leder af kunstskolen i Nuuk. Hendes arbejde bevæger sig mellem flere udtryksformer, som indbefatter poesi, performance og installation. I 1997 debuterede hun med digtsamlingen Taallat - Digte - Poems og har senest udgivet digtsamlingen Arkhticós Dolorôs, som er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2022.
Kaj Korkea-aho
Kaj Korkea-aho
Finlandsvensk forfatter, klummeskribent og komiker. Han har tidligere udgivet romanerne Se till mig som liten är (2009), Gräset är mörkare på andra sidan, 2012, og Onda boken, 2015, (Den onde bog, People's Press 2019). I år er han nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris med romanen Rôda rummet.
Rakel Haslund-Gjerrild (foto: Amalie Klougart)
Rakel Haslund-Gjerrild (foto: Amalie Klougart)
Forfatter og cand.mag. i Kinastudier fra Københavns Universitet. Hun debuterede i 2016 med novellesamlingen Øer og har siden udgivet den anmelderroste roman Alle Himlens Fugle, som gav hende Michael Strunge-prisen i 2020. I 2021 udkom Adam i Paradis om den bornholmskfødte kunstmaler Kristian Zahrtmann. Romanen blev belønnet med Weekendavisens Litteraturpris og er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2022.
Sara Abdollahi
Sara Abdollahi
Svensk litteraturkritiker og kulturskribent. Abdollahi har tidligere været chefredaktør for Författeren og tidsskriftet Ottar. Hun har desuden været en del af SVT Babels forfatterpanel og kommenterer hvert år Nobelprisen i litteratur og Augustprisen på tv-kanalen. I dag er hun kulturskribent for bl.a. Svenske Dagbladet og Göteborg-Posten og har siden 2018 siddet i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds Litteraturpris.
Kamilla Löfström
Kamilla Löfström
Litterat og kritiker ved Dagbladet Information.
Elisabeth Friis
Elisabeth Friis
Lektor, kritiker og medlem af bedømmelseskomiteen for Nordisk Råds Litteraturpris (2015-2021).
Thomas Thurah
Thomas Thurah
Forfatter, kritiker og journalist. Thurah har arbejdet som redaktør og journalist på Land og Folk, Information, Weekendavisen og Politiken og er pt. tilknyttet Information som skribent og kritiker. Han har skrevet både fag- og skønlitterære bøger, bl.a. en biografi om Anker Jørgensen og senest prosafortællingerne Leifs far var borgermester.
Nazila Kivi
Nazila Kivi
Kritiker, litteraturanmelder, ekstern lektor i kønsstudier og medgrundlægger af magasinet Friktion. Med sin sammensatte baggrund i kulturstudier, medicin og folkesundhed arbejder Kivi i krydsfeltet mellem videnskab, aktivisme og kunst med reproduktive rettigheder, minoritets- og kulturmøder og kønsteori. I juni 2019 udkom Kivis danske oversættelse af den iranske skønlitterære roman af Shahrnush Parsipur, Kvinder uden mænd på Gyldendal og flere oversættelser er på vej i 2022, blandt andet Frie Oplevelser, der udkommer på Gyldendal til februar.
Camilla Skovbjerg Paldam
Camilla Skovbjerg Paldam
Lektor ved Kunsthistorie, Aarhus Universitet. Uddannet cand.mag. i litteraturhistorie og sociologi, ph.d. i kunsthistorie. Har siden 2013 været leder af den tværfaglige forskningsgruppe Seksualitetsstudier. Forsker i repræsentationer af køn, feminisme og seksualitet og det 20. århundredes avantgarder, herunder særligt surrealisme.
Beinir Bergsson
Beinir Bergsson
Debuterede i 2017 med digtsamlingen Tann lítli drongurin og beinagrindin ("Den lille dreng og skelettet"), der bl.a. skildrer tabet af en forælder, digterjegets far. Men digtsamlingen Sólgarðurin fra 2021 er Beinir Bergsson nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, og det er også Færøernes første eksplicitte queer-digtsamling.
Lars Skinnebach
Lars Skinnebach
Forfatter, digter. Modtog i 2010 Montanas Litteraturpris for bogen Enhver betydning er også en mislyd. Skinnebach var i en lang årrække lærer på Forfatterskolen. Han er aktuel med digtsamlingen Patriarkatet falder (Gyldendal 2022)
Harald Voetmann
Harald Voetmann
Uddannet fra Forfatterskolen 1997-99 og har desuden studeret Latin på Københavns Universitet. I 2000 debuterede han som forfatter med kortprosasamlingen Kapricer og har siden udgivet en lang række anmelderroste skønlitterære værker. Romanen Vågen fra 2010 blev nomineret til både Nordisk Råds Litteraturpris samt Montanas Litteraturpris. I 2020 udkom H.C. Andersens Quarantaine-Dagbog, og i 2022 er han aktuel med hele to værker: novellesamlingen Parasitbreve i juni og digtsamlingen Hetærebreve i august.
Rasmus Daugbjerg
Rasmus Daugbjerg
Uddannet fra Forfatterskolen i København og den svenske forfatterskole Biskops Arnö. Han debuterede med romanen Rygtet som var shortlistet til Munch-Christensens debutant pris.
Runa Borch Skolseg
Runa Borch Skolseg
Norsk forfatter, skribent og dramatiker. Hun har en mastergrad i teater fra Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun for tiden er tilknyttet Dramatikkens Hus. Digtsamlingen "Bois" fra 2020 er hendes debut.

Thure Lindhardt/Søren Gemmer fortolker HØJSANGEN

Skuespilleren Thure Lindhardt og musikeren Søren Gemmer gæster Tag og læs! med en tværkunstnerisk fortolkning af HØJSANGEN. En sydende omsmeltning af Det Gamle Testamentes sprogblomstrende ode til kærligheden og kroppen.
HØJSANGEN har en særlig plads i verdenslitteraturen og i Biblen, hvor den med sin billedrige, ublu hyldest til kroppen har været en torn i øjet på bonerte teologer i århundreder. Teksten har inspireret blandt meget andet Shakespeares Sonetter og et væld af populærkulturelle værker. Som den eneste tekst i Biblen er den båret af en kvindelig fortællerstemme.
HØJSANGEN undersøges gennem Lindhardts distinkt nærværende læsning og Gemmers sakrale synthflader, iturevne reallyde og livesamplinger af den talende stemme, fremkaldt kvadrofonisk fra kirkerummets fire hjørner.

Thure Lindhardt/Søren Gemmer fortolker HØJSANGEN

Skuespilleren Thure Lindhardt og musikeren Søren Gemmer gæster Tag og læs! med en tværkunstnerisk fortolkning af HØJSANGEN. En sydende omsmeltning af Det Gamle Testamentes sprogblomstrende ode til kærligheden og kroppen.
HØJSANGEN har en særlig plads i verdenslitteraturen og i Biblen, hvor den med sin billedrige, ublu hyldest til kroppen har været en torn i øjet på bonerte teologer i århundreder. Teksten har inspireret blandt meget andet Shakespeares Sonetter og et væld af populærkulturelle værker. Som den eneste tekst i Biblen er den båret af en kvindelig fortællerstemme.
HØJSANGEN undersøges gennem Lindhardts distinkt nærværende læsning og Gemmers sakrale synthflader, iturevne reallyde og livesamplinger af den talende stemme, fremkaldt kvadrofonisk fra kirkerummets fire hjørner.

Foto: Søren Gemmer

Tilmeld dig her
Grundlovsdag på Testrup Højskole?
Vil du deltage i Testrup Højskoles grundlovsarrangement?