På vores sommerkursus Tag og læs! vil vi hylde begæret i kunsten og litteraturen og undersøge, hvilke former erotikken antager før og nu.
I Platons Symposion hører vi om præstinden Diotimas fremstilling af halvguden Eros. Som søn af Poros (rigdom) og Penia (fattigdom) og med en klog farmor længes og stræber han efter udødelighed i kærlighed, kunst og visdom. Eros er selve livskraften og begæret efter det gode og sande. Siden kom kristendommen og skilte tingene ad, jog sanseligheden ud af verden og fordømte den fysiske kærlighed.
Begær findes i alle mulige afskygninger og associeres ofte med magt, sex, rigdom og berømmelse. Men det kan også og ligeså godt handle om at bryde grænser og at kæmpe sig fri af snærende bånd. Det kan være et begær efter retfærdighed, forandringer og bevægelse. Eller bare et brændende ønske om at fortælle sin egen historie. Som Shahrnush Parsipur gør med romanen Kvinder uden mænd, der giver fem kvinder i 1950’ernes Teheran stemme: deres drømme og forestillinger og tyste, men stærke begær efter et andet liv; et begær der på forskellig vis driver dem mod kvindefællesskabet, et feministisk paradis i form af en have. Netop haven spiller også en stor rolle i Højsangen, denne lille lomme af erotik og passion i den ellers så kropsforskrækkede kristne Bibel. Her bliver haven et slags ekko af Edens Have, hvor vi stadig kunne begære hinanden uden at skamme os.
I vores del af verden har Metoo sat store forandringer i gang, og debatten om sex og moral gynger derudaf. Flere og flere er singler, og tusinder melder sig til at blive matchet af eksperter på reality-tv. Samtidig er der stor interesse for Sapfos erotiske kærlighedsdigte fra antikken og for Højsangen, som bliver genopført og gendigtet flittigt.
Hvordan hænger alt det sammen, og hvilket sprog taler Eros i kunsten i dag?
Fokus er som altid på nordisk litteratur i samarbejde med Nordisk Råds Litteraturprissekretariat og sekretariatsleder Sofie Eriksdatter.
Navne og program opdateres løbende.
Christian Dorph og Ingrid Nymo
Værelserne er placeret parvist omkring en entré og et badeværelse eller med eget bad og toilet. Det er også muligt at sove på sovesal. Enkeltværelser har vi i begrænset omfang.
Priserne er totalpriser og indbefatter undervisning, fuldt ophold inklusiv sengelinned og håndklæder, bus mellem Aarhus H (fra DGI-huset) og Testrup Højskole på ankomst og afrejsedage, undervisningsmaterialer samt madpakke til hjemrejsen.
Grundet ombygning i 2022 vil toilet- og badeforhold for kursister på sovesal være i opstillede toilet- og badevogne.
Dobbeltværelse: kr. 4.800,-
Enkeltværelse: kr. 6.000,- (enkeltværelser i begrænset omfang)
Tillæg for værelse med eget bad og toilet: kr. 500,-
Dagkursist: kr. 3.600,-
Inklusiv alle måltider, aftenarrangementer mv. på skolen.
Sovesal: kr. 1.800,-
Studerende under 30 år og medlemmer af elevforeningen kan indkvarteres på sovesal. Kopi af studiebevis sendes til testrup@testrup.dk. Medbring selv sengelinned og håndklæde.
(Prisen kan ikke kombineres med andre rabatter.)
Som medlem af Testrup Højskoles skolekreds eller elevforening kan du deltage på kurset med 15 % rabat. Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig.
Testrup Højskole har et samarbejde med Europæiske Rejseforsikring, hvorigennem vi formidler afbestillingsforsikringer. Ønsker du i forbindelse med din tilmelding at tegne en afbestillingsforsikring, kan du gøre det her: Link til køb af Afbestillingsforsikring
Depositum tilfalder skolen ved afmelding. Ved afmelding senere end én måned før kursets begyndelse tilfalder det samlede beløb skolen. Se højskolens betalingsbetingelser her.
Foto: Søren Gemmer