Testrups egen Ole Tøpholm

Testrups egen Ole Tøpholm

 Til årets Eurovision var det ikke sangene, der imponerede. Det var derimod Amalie Hestbæk fra kunstlinjens enorme viden om netop Eurovision.

 Af Anna Riisgaard Nielsen

Der er ikke nogen stor tradition for at se Melodi Grand Prix på Testrup Højskole. Men i år kom vi ikke uden om, da vores elev Amalie Hestbæk er ret skudt i Eurovision – og har været det længe. Så hvor Melodi grand prix-ekspert Ole Tøpholms ord plejer at være lov under det store Eurovision-show, blev hans ord i år reduceret til et ekko, der bare gentog Amalies kommentarer til de forskellige landes bud på Europas nye yndlingssang. Hun har nemlig fulgt meget nøje med i Melodi Grand Prix siden 2006; både det danske, det europæiske og ikke mindst det svenske. Og derfor ved hun mere om Melodi Grand Prix end de fleste.

Kom igen Ole

Endda ved hun i nogle tilfælde mere end Ole Tøpholm. Hvor vi andre tager hans ord for gode varer, fordi vi ikke ved bedre, spotter Amalie hans fejl. ”For eksempel i 2011 hvor han sagde, at Ungarn blev nummer tre i deres debut i 1994. Det var forkert. I 1994 blev Ungarn nummer fire, og det var Tyskland, der blev nummer tre,” fortæller Amalie.

Hvem vandt hvornår?

På trods af at Amalie først er født i år 1998, har hun godt styr på Eurovision sidens dets start i 1956 – ”Hvor Schweitz i øvrigt vandt,” forklarer Amalie og fortsætter:

”Jeg kan typisk top fem fra de forskellige år – jeg er dog blevet lidt rusten i 50’erne og 60’erne, fordi Frankrig og Holland skiftedes til at vinde i dén periode. Til gengæld kan jeg top ti for nullerne, som er mit yndlingsårti.”

Mange sange hvert år

Men det er ikke kun det danske og det internationale Grand Prix, Amalie har helt styr på. Faktisk er det svenske hendes yndlings Grand Prix. Mest fordi det er så langt. Det svenske Melodi Grand Prix tager nemlig hele seks uger med hele fire semifinaler.

”Så det bliver til mange sange på et år,” forklarer Amalie: ”28 svenske, omkring 40 europæiske og 10 danske – hvert år.”