DÆMON OG ENGEL

16.08.2017
Dæmon og engle

Et foredrag om performancekunstens store moder MARINA ABRAMOVIC

Af kunstner og kunstkritiker Trine Rytter Andersen

Få kvindelige kunstnere har, som Marina Abramovic (f. 1947) opnået verdensberømmelse og nærkontakt med et tusindtalligt publikum. Performancekunsten var i dens barndom en praksis, som fandt sted i kunstens grænseland og uden særlig opmærksomhed og faglig annerkendelse.

Mariana Abramovic blev i sin ungdom, i sit hjemland - det tidligere Jugoslavien, udskældt og miskrediteret for sine opsigtsvækkende og radikale performances, der fra første færd satte en hardcore dagsorden for hendes egen krop og psyke. Gennem et samarbejde der varede 12 år, udviklede hun sammen med sin elsker og sjæleven, Ulay, en metode, som afstedkom nogle af performancekunstens mest ikoniske handlinger og efter deres spektakulære brud ved Den Kinesiske Mur i 1988, fortsatte Marina Abramovic sit kompromisløse arbejde og etablerede sig i New York med en solokarriere i kunstverdenens absolutte topklasse.


Trine Rytter Andersen er ud over at være en garvet foredragsholder, også freelance kurator, kunstkonsulent og leder af Project Art Writing i regi af Aarhus Litteraturcenter. Hun er uddannet på Det Jyske Kunstakademi i 1999 og har siden anmeldt kunst for Aarhus Stiftstidende, årbogen Dansk Kunst og dagbladet Information. Siden 2012 har hun været fast tilknyttet anmelder for det landsdækkende webmagasin for samtidskunst kunsten.nu.

I sit foredrag DÆMON OG ENGEL, om Marina Abramovic, tager hun afsæt i sin mangeårige personlige og kunstfaglige fascination af kunstneren og undersøger samtidig den ambivalens, som ledsager tiltrækningen og som afstedkommer at Marina Abramovic i høj grad er en kunstner, som deler vandene og hvis person og kunst forårsager veritable shit-storms fra rasende anmeldere og publikummer - og som på den anden side også er genstand for en lige så voldsom hengivenhed - nærmest helliggørelse af hendes mange tusinde fans.

Marina Abramovic er i år højaktuel i Danmark med en retrospektiv udstilling THE CLEANER på Louisiana, THE ABRAMOVIC METHOD FOR TRESSURES på Det Kongelige Bibliotek og med lanceringen af den danske oversættelse af hendes memorier At Gå Gennem Mure.

 

PRAKTISKE OPLYSNINGER
Arrangementet begynder kl. 19.30-22.00.

 

Entré (inkl. kaffebord):
60 kr. / 30 kr.**

** For medlemmer af Testrup Højskoles Elevforening og Skolekreds

Medlemskab af Skolekredsen kan tegnes ved at tilmelde dig her.

Årskontingentet som medlem af Skolekredsen er 150 kr. - og 50 kr. for hvert ekstra medlem af den samme husstand.


Sted:
Testrup Højskole
Testrupvej 110
8320 Mårslet