Foredrag med Ingrid Ank - Testrup
16.05.2023

Ingrid Ank – Demokrati er ikke pænt

Ingrid Ank er leder af Grundtvig-Akademiet og formand for Foreningen Åndsfrihed og gæster Testrup Højskole med foredraget “Demokrati er ikke pænt”

”Demokrati er ikke pænt,” sagde debatredaktøren på Ekstrabladet i et ellers pænt P1-program. Og han – om nogen – må vide det. Demokrati er ikke pænt, når og hvis det bygger på grundlæggende frihedsrettigheder som ytringsfrihed, religionsfrihed og foreningsfrihed – eller med en samlebetegnelse: på åndsfrihed. For åndsfrihed er også friheden til (fx) at arbejde for udbredelsen af antidemokratiske synspunkter eller til at være ufølsom og fordømmende på sociale medier. Åndsfrihed er nemlig friheden til at missionere for det, du finder vigtigt og rigtigt – at mene, at du har ret, og forsøge at overbevise andre herom. Samtidig må du så også forvente at blive modsagt – fx i Ekstrabladets debatspor.

Men hvorfor er det vigtigt med frihedsrettigheder, der går længere end hvad de fleste synes er ’rigtige holdninger og god opførsel’? Hvordan skal vi forsvare ’retten til at krænke’? Hvad er åndsfrihedens historiske og filosofiske rødder? Og i hvilken forstand – og fra hvilke kanter – er åndsfriheden i disse år kommet under pres?

Oplæg til dilemmaer, debat og samtale om åndsfrihed og demokrati v. Ingrid Ank, teolog og leder af Grundtvig-Akademiet og medforfatter til bogen At være demokrat er ikke at være bange (Forlaget Klim).

 

PRAKTISKE OPLYSNINGER

Arrangementet starter kl. 19.30.

Entré (inkl. kaffebord):

100 kr. / 50 kr.**

** For medlemmer af Testrup Højskoles Elevforening og Skolekreds

Medlemskab af Skolekredsen kan tegnes ved at tilmelde dig her.

Årskontingentet som medlem af Skolekredsen er 150 kr. – og 50 kr. for hvert ekstra medlem af den samme husstand.

 

Sted:

Testrup Højskole
Testrupvej 110
8320 Mårslet

Åbent hus 22. september

Drømmer du om at gå på højskole? Så kom og besøg os 22. september fra 16.00-18.00. Tilmelding er nødvendig.